Yasser Ballemans

di 3 apr 2018

Deze week gaat Yasser Ballemans kleine sculpturen maken en weggeven aan bezoekers van het Vondelpark.

Bio

Yasser Ballemans (Breda, 1981) is als beeldend kunstenaar geïnteresseerd in de rol van kunst bij rituelen, zoals carnaval. Hij onderzoek hoe ornamenten en versieringen hierbij op een eigentijdse manier kunnen worden ingezet. Yasser maakt monumentale sculpturen in de openbare ruimte. Hij exposeert nationaal en internationaal in solo- en groepsexposities, waaronder in Museum de Fundatie (Heino), Park (Tilburg) en de YIA Art Fair (Parijs).

Veel van Ballemans’ beelden bevatten verwijzingen naar rituele figuren en parades. Zijn affiniteit met carnaval blijkt ook uit zijn deelname aan carnavals(-exposities) in Willemstad, Curaçao (IBB), Oosterbeek (Afrika Museum) en Heerlen (kuS).

Ballemans studeerde aan de kunstacademie AKV/St. Joost (Breda) en het Sandberg Instituut (Amsterdam). Hij woont en werkt in Amsterdam.

Torenkamerplan

Mijn plan is om kleine sculpturen te maken van hergebruikt materiaal en die weg te geven aan bezoekers van het Vondelpark. Ik wil ze dan vragen om een foto te maken van de sculptuur bij hen thuis en die naar mij te mailen.

Ik vind het interessant om te kijken hoe mensen met giften en kunst om gaan en het lijkt me erg leuk om iets te maken en dan in het Vondelpark op zoek te gaan naar geschikte nieuwe eigenaren.

Ik denk er nu aan om maskers te maken. Maskers worden natuurlijk vaak ingezet bij feesten en rituelen maar ook bij demonstraties en protesten. De vermomming en de transformatie van het uiterlijk kan bijdragen aan innerlijke en maatschappelijke verandering. Ik wil het masker als gereedschap voor verandering onderzoeken en meegeven aan de bezoekers van het Vondelpark.