Wouter Klein Velderman

ma 6 nov 2017

Deze week gaat Wouter een klassiek sculptuur maken, geïnspireerd op de omgeving, met de resten van PVC doek en de buizen van tyleen.

Bio

Wouter Klein Velderman is Beeldend kunstenaar. Hij behaalde in 2009 zijn MFA aan het Sandberg Instituut na een studie aan de Gerrit Rietveld Academie, waar hij op dit moment docent sculptuur is.

Klein Velderman is zowel ruimtelijk denker als ruimtelijk naaier. Zijn sculpturen zijn reproducties of omhulsels van alledaagse objecten en gebruiksvoorwerpen, die hij een plekje geeft in de publieke ruimte. Hij reproduceert ze vanuit een ander materiaal, creëert zijn eigen versie van de dingen die vervolgens transformeren tot vreemde familieleden van onze dagelijkse omgeving.

Klein Velderman begeleidt zijn sculpturen door dans, performance, dialoog, een lezing of geschreven tekst. Hiermee krijgt hij als beeldend kunstenaar zelf ook een aanwezigheid binnen het werk. Dit ziet hij als een logisch vervolg op het zeer intensieve, voor de ogen van het publiek verborgen maakproces, dat in het atelier aan elke sculptuur vooraf gaat.

Torenkamer

Via de  woonkamer van de publieke omroep neem ik elke dag de trap omhoog naar de Torenkamer van Opium, en daarmee neem ik zowel fysiek als mentaal plaats binnen de publieke radioruimte van Nederland.

Hierdoor laat ik voor het eerst de grens tussen het atelier en de publieke ruimte volledig vervagen. In de negen vierkante meter grote Torenkamer laat ik drie en een halve kubieke meter materiaal en twee luxe fauteuils aanvoeren. Gewoonlijk volgt er daarna een lang en intens maakproces, in volledige afsluiting van de mensen, de dieren en de wereld om hem heen, maar deze week laat ik me graag storen…

Met de resten PVC doek en de buizen van tyleen wil ik de komende dagen een klassiek sculptuur maken geïnspireerd op de omgeving.