Vincent van Meenen

di 14 nov 2017

Deze week luistert Vincent van Meenen naar Maria liederen voor inspiratie om te schrijven en een goed begin aan zijn boek te maken.

Bio

Vincent Van Meenen (1989) is een schrijver en theatermaker uit Antwerpen. In 2012 won hij Write Now! en onlangs verscheen zijn tweede roman Tuin bij Nijgh & Van Ditmar. Van 2014 tot 2016 maakte hij theatervoorstellingen met vluchtelingen in Athene.

Torenkamerplan

“Ik zal gedichten schrijven voor Maria. In Antwerpen vind je op straathoeken overal beelden van haar. Ondanks haar aanwezigheid voelt ze niet zo nabij. Met die afstand wil ik spelen. Ik schrijf gedichten aan Maria om met haar in gesprek te gaan. Ja. Ik roep haar aan. Maar zo’n aanroeping heeft iets klein en eenzaam en ze antwoordt ook niet echt. Daarom heb ik die handpop gemaakt denk ik, als vertrekpunt. Mijn eigen Mariabeeld, een poging om haar voortdurend nabij te laten zijn. Haar nog meer naar me toe te trekken.”

Waarom Maria?

“Maria is de moedergodin, de vruchtbaarheidsgodin, de beschermengel, de bemiddelaar. Zij is het dichtst bij de mensen, en wordt het meest aanbeden. Ik ben zelf vrij matriarchaal ingesteld. In Tuin zowel als in Licht en geluid (2016, Nijgh en Van Ditmar) speelt Maria een kleine rol. Ik vond dat het tijd werd dat ik die fascinatie eens verder uit zou gaan werken. Ik ben nog niet heel ver maar wil deze week graag gebruiken om een goed begin maken. Daarom zou ik dus ook graag de luisteraars hulp gebruiken. Terwijl ik zit te schrijven of schilderen luister ik naar muziek waarin Maria een grote rol speelt. En ik heb wel een lijstje met nummers en stukken, maar die mag best uitgebreid worden. Dan kan ik de torenkamer omvormen tot mijn Mariagrot.”