De Torenkamer Thijs Rijkers

di 6 jun 2017

Maakt machines

Over Thijs

Thijs Rijkers wil in zijn expositie mensen verwonderen en begrip geven. Zijn werk draait om het inzichtelijk maken van processen. Het heeft geen uitleg nodig en spreekt voor zichzelf. Tijdens dit proces wordt de toeschouwer uitgenodigd om te genieten van de schoonheid van de machine. Door middel van zijn werken is hij als het ware de tolk die de taal van de machine begrijpelijk maakt.

Thijs Rijkers is eerder een ontdekker dan een uitvinder. Tijdens het maken van zijn machines legt hij een zoektocht af naar de invulling van het concept.

Torenkamerplan

Zoals gevraagd ga ik in de torenkamer werken maken die ik normaal gesproken in mijn atelier niet uit zal voeren. Normaliter ga ik uit van een concept, dit concept zie ik meestal concreet uitgevoerd voor me. In de torenkamer wil ik de het werk aan toeval overlaten, een van de mooiste vindingen ontstaan door toeval. Hierbij zal ik letterlijk en figuurlijk gaan spelen met licht. Dit zal gebeuren door of het natuurlijke licht dat binnen zal vallen in de torenkamer of wanneer er onvoldoende lichtval zal zijn dit oplossen door uiteraard kunstmatige lichtbronnen. Door middel van lenzen en prisma’s ga ik het licht verbuigen en of ontleden. Wanneer hier beweging aan toegevoegd zal worden is het naar mijn mening ook duidelijk voor de toeschouwer en zal het spelen door blijven schijnen in het concept. Deze beweging zal met of zonder interactie zijn afhankelijk van het resultaat.
Mijn bevindingen van de week komen samen in een sculptuur of machine.