De Torenkamer Kevin Bauer

ma 22 mei 2017

Beeldend kunstenaar

Over Kevin

Kevin Bauer (14 september 1987, Apeldoorn) studeerde in 2013 af in Enschede, waar hij op de AKI ArtEZ de opleiding Fine Arts Sculpture genoot. Direct na zijn afstuderen won hij een internationale prijs waardoor hij deelnam aan een tentoonstelling net buiten New York, in het beeldenpark Grounds For Sculpture. In de winter van dat jaar verhuisde hij naar Den Haag, waar hij nu nog steeds woont en werkt. Vorig jaar ontving hij de stipendia Werkbijdrage Jong Talent van het Mondriaanfonds en de Pro Invest subsidie van Stichting Stroom Den Haag.

Zijn manier van werken is een proces waarbij hij vlot tot een beeld wil komen. Het proces verloopt heel intuïtief want doen werkt voor Kevin beter dan ellenlang nadenken over de volgende stap. Op deze manier ontstaat er een vluchtig maakproces waarbij hij zowel onbewerkte materialen, gebruiksvoorwerpen en artefacten toe past. De werken construeert hij secuur omdat hij de details erg belangrijk vindt. Ze kunnen een werk maken of breken. Hoewel hij ruimtelijk te werk gaat voelt het regelmatig alsof hij aan het tekenen of schilderen is. Een ritme van latten hout naast elkaar oogt soms wel als dikke kwaststroken en een hoekig frame als het krassen van een potlood. Toch lijken sommige werken op taferelen van alledaagse zaken, hetgeen veroorzaakt wordt door het hanteren van herkenbaar materiaal of gebruiksvoorwerpen.

Torenkamerplan

De week aan het spit

Gedurende de 5 dagen in de Torenkamer maak ik elke dag een beeld. Het beeld is een gevolg van iets wat ik in de ochtend van de betreffende dag ervaar of bewust uit kies door een activiteit in de Torenkamer of ergens in Amsterdam. Door de strakke planning – elke dag één beeld – forceer ik mijzelf snel informatie te verwerken en vlotte beslissingen te nemen in het maakproces. Het plan is om de 5 beelden uiteindelijk aan een lang spit te rijgen, waardoor het vijfluik (?) een sjasjlyk-achtige vorm krijgt. Zo wordt een week comprimeert tot één beeld, een beetje zoals het openslaan van je dagboek.