De Torenkamer Hilde Atalanta

ma 29 mei 2017

Illustrator

Over Hilde

Hilde Atalanta (Soest, 1988) is sinds ruim een jaar werkzaam als illustrator. Na het afronden van de opleiding klassiek piano aan het Conservatorium in Rotterdam en de studie klinische psychologie aan de Universiteit van Amsterdam is Hilde ruim een jaar geleden begonnen met het tekenen van portretten. De zoektocht naar (gender)identiteit, en seksualiteit spelen in haar werk een grote rol. Vaak hebben haar personages een androgyne verschijning, en veel van de jongens en mannen die ze schildert zijn gebaseerd op een vrouwelijk model. In haar meest recente werk heeft Hilde haar materiaalgebruik verbreed. Waar ze eerst voornamelijk werkte met aquarelverf op papier, werkt ze nu met acrylverf op doek. De werken zijn groter, waardoor er meer aandacht is voor detail en verfijning, en de werken ook geschikter zijn voor exposities.

Naast haar portretwerk werkt Hilde sinds vorige zomer aan het project “The Vulva Gallery”, waarin ze zich richt op body positivity. Ze startte dit project toen ze tijdens een lezing hoorde dat het aantal labiaplasties – in de volksmond beter bekend als ‘schaamlipcorrectie’ – onder jonge vrouwen in het afgelopen decennium enorm is toegenomen. Tegenwoordig worden we van alle kanten geconfronteerd met schoonheidsidealen, en ook de vulva ‘moet’ aan deze idealen voldoen. Het zien van diversiteit in lichaamsvormen is in populaire media weinig aanwezig, laat staan educatie over diversiteit in genitalia bij seksuele voorlichting. Door vulva’s in alle vormen, kleuren en maten te schilderen, en daarbij te schrijven over diversiteit en anatomie, probeert Hilde vanuit een educatief oogpunt te laten zien dat deze diversiteit juist mooi is. Door op deze manier aandacht te geven aan de vulva, en het onderwerp daarmee bespreekbaar te maken, hoopt ze de vulva van taboes te ontdoen en jonge mensen positief naar hun lichaam te laten kijken, en te laten zien dat ze mooi zijn zoals ze zijn.
www.hildeatalanta.com

Torenkamerplan

De komende week ga ik werken aan een nieuw portret, met acrylverf op doek. Dit portret is onderdeel van een serie portretten waar ik sinds twee maanden aan werk. In deze serie staat, in tegenstelling tot alle voorgaande series, 1 model centraal. Door zijn zachtheid, androgyne uitstraling en ongrijpbaarheid sluit deze serie portretten aan bij de thematiek in al mijn werk: de zoektocht naar (gender)identiteit.