De Torenkamer Christian van der Kooy

ma 26 jun 2017

Fotograaf.

Over Christian

Christian van der Kooy is fotograaf. Hij onderzoekt het gebruik van het landschap in de breedste zin van het woord en reflecteert op de verborgen aspecten. Luisteren, analyseren en het illustreren van de werkelijkheid in een nieuwe context vormt de kern van zijn praktijk. Meer weten over Christain van der Kooy? Neem een kijkje op zijn website.

[/bleed-content]

[/bleed-content]

Torenkamerplan

“Anastasiia, She Folds Her Memories Like A Parachute.”

Elk landschap wordt, in meer of mindere mate, gevormd door een groot aantal factoren. Soms met vergaande maatschappelijke consequenties als gevolg. Herinneringen aan deze transformaties zijn terug te vinden in het landschap. Die herinneringen komen aan het licht door een actieve blik op het veranderende landschap, waarin verborgen aspecten naar de oppervlakte komen. Mijn interesse gaat uit naar een specifieke interactie van mensen met hun leefomgeving, met het landschap, de grond: ruimten van co-existentie waar de persoonlijke geschiedenis nog altijd ergens aanwezig is.

Mijn lopende boekproject Anastasiia is een liefdesverklaring van een studente uit Kyiv aan haar buitenlandse geliefde, en haar thuisland Oekraïne. Een ooggetuigen verslag waarin langzaam een gedeelde taal tot ontwikkeling komt. Deze taal komt in verschillende vormen terug in het verhaal en bestaat uit documentaire foto’s, Skype-screenshots, (sms)teksten, gearchiveerde familiefoto’s en ansichtkaarten. Door verschillende combinaties tussen deze elementen ontstaat een dialoog waarin protagonist Anastasiia en haar geliefde reflecteren op de Oekraïense samenleving door een netwerk van vriendschap, liefde en familierelaties.

Gedurende mijn werkweek in de Torenkamer wil ik deze dialoog in het boek verder aanvullen en ontwikkelen, en onderzoek doen naar de verschillende betekenissen en interpretaties. Door de elementen opnieuw te (her)schikken, te editen, wil ik de veranderende leefwereld van Anastasiia in al haar verhoudingen en nuances duiden. Want, hoe kan deze liefdesverklaring verder worden verteld vanuit een Nederlands perspectief, waarin Anastasiia in Amsterdam woont en werkt? Welke invloed heeft de Nederlandse cultuur op deze relatie? Dit werk, deze duiding, is onvoltooid en zal onvoltooid blijven zolang er leven in schuilt. Door dit proces inzichtelijk te maken kan de luisteraar en de lezer uit alle schakeringen zijn eigen verhaal construeren.

Benieuwd naar zijn beleving in de torenkamer? Klik hier voor zijn uitgebreide verslag.

Tijdens Opium TorenkamerEXPO verblijft Christian van der Kooy in de Hub van Docking Station bij VondelCS.