Marthe van de Grift

ma 23 okt 2017

Marthe van de Grift gaat de vanzelfsprekendheden van eten bevragen

Bio

Marthe van de Grift (27) is kunstenaar en fotograaf. Nadat ze in 2014 afstudeerde aan Academie Minerva Groningen met een ruimtelijke installatie heeft ze haar interesse voor de fotografie ontdekt en is ze verzot op haar camera.

Haar foto’s komen voort uit een interesse voor de vanzelfsprekendheden van het dagelijkse leven. Voorwerpen als bureau-artikelen, kleren en huisplanten zijn het onderwerp. Door middel van haar beeldende werk zoekt ze naar andere manieren, andere invalshoeken en dubbelzinnigheden en geeft ze toe aan haar drang om deze vele vanzelfsprekendheden te bevragen.

Naast haar eigen werk geeft ze ook workshops bij Buitenkunst. Haar werk is onder andere gepubliceerd in Volkskrant Magazine, Linda en New Dutch Photography Talent 2016.

Torenkamerplan

“Deze week ga ik in de Torenkamer alleen werken met mijn camera, mijn lichaam en eten. Ik wil ontdekken hoe we ons verhouden tot het eten dat we eten. Normaal gesproken stop je het in je mond omdat je trek hebt of gewoon voor de lekker: ik wil kijken wat je er nog meer mee kan. Waarom hebben wij bijvoorbeeld geen accessoires van eten? Dat klinkt raar, maar voor hetzelfde geld was het heel hip. Ook vergeten we compleet dat het plakje ham op je boterham net zo goed vlees is als het vlees op je been.

Eten is vaak sculpturaal en het lichaam ook. Ik verwacht absurdistische foto’s en hoewel ik nooit film gebruik, zou dit zich daar wel eens goed voor kunnen lenen. Het wordt een week vol experiment!”