Marjolein Witte

ma 27 nov 2017

Deze week werkt Marjolein Witte aan een serie tekeningen waarin zij de expansiedrift van de mens bevraagt.

Bio

Marjolein Witte [1979] is beeldend kunstenaar en woont en werkt in Utrecht. Zij studeerde Fine Art aan de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) en studeerde af in 2002. Marjolein werkt met verschillende materialen en media: foto en film, tekeningen, schilderijen en houten constructies.

De Torenkamer met zicht op de mens beneden en de sterren boven is een perfecte plek om aan haar plan te werken.

In haar werk onderzoekt, bevraagt en bekritiseert Witte het menselijk handelen. Zij verdiept zich in basale menselijke behoeften en wanneer de vervulling daarvan spanning oproept. Wanneer wordt het vervullen van behoeften en vasthouden aan gewoonten schadelijk? Waar ligt de grens van ons kunnen en willen? Welke invloed heeft ons handelen op onze omgeving? Het thema ‘territoriaal gedrag’ keert vaak terug in Marjolein haar werk. Daarbij onderzoekt zij onderwerpen als toe-eigenen, kaderen, veiligheid en controle, structureren, aanpassing, manipulatie en zoeken naar perfectie.

Torenkamerplan

Marjolein heeft een fascinatie voor de menselijke aanwezigheid en invloed op aarde. Ze is van mening dat we een poging doen de natuur te temmen en onze omgeving zo veel mogelijk naar onze hand te zetten. Weinig plekken op aarde zijn door ons onaangeroerd en we zijn druk bezig te onderzoeken of we in de toekomst ook op andere planeten kunnen wonen. Deze expansiedrift en de wens het heelal te kunnen bereizen en bewonen, wil ze onderzoeken en bevragen in een serie tekeningen die ze deze week gaat maken. De Torenkamer met zicht op de mens beneden en de sterren boven is een perfecte plek om hieraan te werken.

Check hier haar website.