Lotte van Dijk & Eva Roefs

ma 11 jun 2018

Deze week gaan textielvormgever Lotte van Dijk en fotograaf Eva Roefs aan de slag met een onderzoek naar Nederlandse klederdracht.

Bio

Textielvormgever Lotte van Dijk is een mode- en textielontwerper. In 2017 behaalde zij haar Master Fashion Design aan ArtEZ en werd haar afstudeercollectie geselecteerd voor het mode en fotografie festival in Hyères en de Frans Molenaar Prijs. In juni 2017 maakte ze haar debuut met haar label Atelier op de Amsterdam Fashion Week. Sindsdien heeft ze zich gespecialiseerd in industrieel weven bij het TextielLab. In haar werk onderzoekt ze de relatie tussen schilderkunst en het lichaam.

Fotograaf Eva Roefs studeerde Fotografie aan het AKV Sint Joost, en behaalde in 2015 haar Bachelor of Arts. De belangrijkste thema’s in haar werk zijn identiteit, jongerencultuur en subculturen. Ze licht details uit van mode, uiterlijk en dialect in portretten en stillevens. In 2016 startte ze als beeldredacteur en fotograaf bij Volkskrant Magazine. Lotte en Eva werkten al eerder samen, onder andere aan een installatie voor de tentoonstelling Uit de Mode van het Centraal Museum Utrecht.

Torenkamerplan

Gedurende de week in de Torenkamer willen we een onderzoek doen naar Nederlandse klederdracht. Enerzijds werpen we een blik op de geschiedenis; wat zijn bijzondere elementen uit onze historische klederdracht? Anderzijds gaan we een onderzoek aan naar het kleedgedrag van nu. Dat er een verschil is is overduidelijk, maar zijn er ook overeenkomsten? Zo mocht zondagse kleding in veel streken niet gewassen worden. Omdat je hiermee het ‘zondagse’ eraf haalde. Maar in veel kledingkasten worden de duurdere design-stukken ook niet zomaar in de wasmachine gegooid. We gaan het onderzoek aan naar de relatie die Nederlanders hebben met hun kleding.

Het onderzoek bestaat uit verschillende fases waar Lotte en Eva allebei hun expertise in kwijt kunnen. In de torenkamer gaan zij zich vooral richten op het maken van drie portretten en een aantal stillevens, deze worden daarna vertaald naar geweven doeken.