Karlijn Kistemaker

ma 19 mrt 2018

Deze week werkt Karlijn Kistemaker aan een deel van theatershow Missie Márquez, samen met haar eigen opgerichte gezelschap Kompagnie Kistemaker.

Bio

Karlijn Kistemaker (1986) studeerde in 2013 cum laude af aan de Regieopleiding van de Theaterschool in Amsterdam. Ze won de Top Naeff prijs 2013, een aanmoediging voor veelbelovend talent. Karlijn´s werk is contrasterend, grappig en persoonlijk. Met haar analytische blik, bizarre humor en inlevingsvermogen maakt ze herkenbaar theater dat de zwaarte verzacht van het leven dat nooit gaat zoals wij dat willen. 

Karlijn werkt samen met jonge schrijvers en componisten, maar ook met eigen geschreven (autobiografische) teksten die ze soms zelf speelt. In 2014 maakte ze onderdeel uit van Atelier Oerol/Over het IJ waar ze het drieluik Happy Place ontwikkelde. Verder heeft ze samen gewerkt met Theater Frascati, het Noord Nederlands Toneel, Jonge Harten Festival en was Karlijn wijkmaker binnen het wijkmakers traject van het Over het IJ Festival. 

In 2015 werd Karlijn geselecteerd voor de AFK 3packagedeal. Door deze selectie heeft ze de kans gekregen om haar eigen gezelschap, Kompagnie Kistemaker, op te richten en een begin te maken met de 12-delige serie Missie Márquez. Deel 4, 5 & 6 zijn genomineerd voor de BNG Bank nieuwe theatermakerspijs 2017. In de Torenkamer gaat Karlijn verder met schrijven van de tekst voor deel 7, 8 & 9.

Plan

Missie Márquez is een theaterserie geïnspireerd op het beroemde boek Honderd Jaar Eenzaamheid van de Colombiaanse schrijver Gabriel García Márquez.

Door een speling van het lot ben ik onlosmakelijk verbonden met dit meesterwerk, want mijn oudoom Kees maakte de Nederlandse vertaling. Op mijn 4e ging Kees dood en erfde ik de royalty’s.

Jaren later is het mijn missie geworden om samen met mijn kompanen van Kompagnie Kistemaker een theatrale vertaling te maken van het boek.

Mijn missie is een nogal uit de hand gelopen project. Nadat ik op mijn 27e eindelijk het boek gelezen had, raakte ik in de ban van de magisch-realistische stijl ervan. Het woord magisch-realisme suggereert een simpele fantasie stijl, maar het is allesbehalve dat. Honderd Jaar Eenzaamheid is een journalistiek werk en behandelend de schrijnende historie van het land Colombia. Om deze harde werkelijkheid dragelijk te kunnen maken, combineerde Márquez de feiten met de magische kant van de Colombiaanse cultuur. Márquez schreef over het dorp Macondo en de familie Buendía die symbool staan voor heel Colombia, misschien wel zelfs voor de hele wereld. Toen dit na het lezen van het boek tot mij doordrong, begon het me pas op te vallen. Het magisch-realisme kleefde ook aan mij.

En toen ik voor mijn toneelbewerking de internationale rechten probeerde te krijgen, via het agentschap van Márquez, en de Spaanse agente een uur voor de afspraak met mijn contactpersoon dood neerviel, was de magisch realistische vloek een feit.

De ene wonderlijke situatie na de andere drong zich aan mij op en het rare was… ze vertelden precies het verhaal van het boek, maar dan hier in Nederland, gewoon om mij heen. 

Zo is Missie Márquez een 12-delige serie geworden over het theatergezelschap Kompagnie Kistemaker die een poging doen om grip te krijgen op het boek. Elk jaar maken we 3 nieuwe delen. Per deel behandelen we 54 pagina’s zonder letterlijk het boek na te spelen, dat mogen we niet, en dat is ook niet nodig. Als de familie in het boek voorspoed heeft, krijgen wij subsidie. Wanneer de oorlog in het boek uitbreekt, zitten wij in een fikse ruzie met uitgeverij Meulenhoff en als er een burgemeester zijn intrede doet in het dorp om de macht over te nemen, komt er in onze wereld een nieuwe vertaalster in beeld. Nu zijn we aanbeland bij deel 7, 8 & 9. Na het uitkomen van de nieuwe vertaling konden wij in Nederland niet verder met onze theaterserie. Daarom vertrokken wij vermomt als filmmakers naar Colombia om daar in het geheim materiaal te verzamelen voor onze nieuwe voorstellingen.

De komende week werk ik in de Torenkamer aan het script van deel 7, 8 & 9. Daarvoor ga ik de avonturen die wij beleefd hebben in Colombia verbinden met de inhoud van het boek. In de komende delen behandelen wij pagina 172 t/m 350. Daarnaast ga ik samen met mijn scenografe Calle de Hoog en video technicus Daan Hazendonk filmbeelden selecteren uit de 80 uur durende filmbeelden die wij gedraaid hebben tijdens onze reis.

Missie Márquez deel 7, 8 & 9 gaan deze zomer in première tijdens het Oerol Festival 2018. In het najaar van 2018 op tour door het hele land.