Femke van Heerikhuizen

ma 25 sep 2017

Tegenwoordig is Femke Van Heerikhuizen voornamelijk illustrator.

Femke van Heerikhuizen volgde de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, afdeling audio-visueel.

“Hoewel de naam van de afdeling anders doet vermoeden, knutselde ik daar vooral. Van schoenen maakte ik struikel-objecten, van een klok een vogel of van een tafel een olifant. Na Rietveld heb ik me een tijd verdiept in andere mogelijkheden van de stofzuiger. Behalve zuigen kan hij blazen; aan de blaaskant bevestigde ik van plastic-folie genaaide (dier)figuren die sidderend en stuiterend tot leven kwamen.”

Tegenwoordig is Femke Van Heerikhuizen voornamelijk illustrator. Als ‘Tekenaar aan Tafel’ maakt ze live beeldverslagen bij brainstormsessies. Ook tekent ze wekelijks in weekblad de Groene Amsterdammer.
Momenteel werkt ze samen met kunstenares Wilma Kuil aan diverse wandontwerpen voor het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Via illustratieagentschap Art-Associates tekende Femke onder andere aan een grote postercampagne voor Albert Heijn.

Torenkamerplan

“Tijdens mijn verblijf in de Torenkamer ga ik tekeningen maken op vijf rollen papier. Bij illustreren komt veel denkwerk kijken; het artikel lezen en vooral begrijpen. En vervolgens de tekst of een gedeelte daarvan omzetten in beeld. Het liefst op zo’n manier dat de schrijver blij is, maar toch ook zonder jezelf te verloochenen, door dicht bij jezelf te blijven. Zo probeer ik clichébeelden te vermijden.

Deze week laat ik mijn handen leiden. Ik ga gedachteloos associatief tekenen, dat wil zeggen iedere dag teken ik een rol van tien meter vol en hoop dat er verrassende beelden tussen zitten. Voor mij is deze week een echte ‘sabbatical’ week, zonder dat ik de druk van de deadline en het resultaatvoetbal ervaar.”