Anne Staal

ma 9 okt 2017

Anne Staal is tekenaar en illustrator en maakt beeldverhalen, illustraties en zines over dagelijkse onvolkomenheden.

Anne Staal (1989) is tekenaar en illustrator en maakt beeldverhalen, illustraties en zines over dagelijkse onvolkomenheden. Ze volgde de studie Illustratie aan de academie Minerva te Groningen, studeerde af in 2013 en werkt sindsdien als freelance illustrator. Ze tekent o.a voor het Algemeen Dagblad, de Uitkrant en HP de Tijd. Samen met haar zus vormde Anne een tijd het duo ‘De Stalinski’s’. In 2014 waren zij te zien in het programma Kunstuur van de AVROTROS.

Naast toegepast werk maakt Anne beeldverhalen en boekjes. Een terugkerend onderwerp is de supermarkt, want dat vindt ze zo’n heerlijke kleurrijke plek waar van alles gebeurt. Daarnaast experimenteert Anne met autobiografische strips en tekende ze met een team illustratoren op boekenbeurzen in Frankfurt en Parijs. Momenteel werkt ze aan haar eerste graphic novel over, niet geheel onverwacht, de supermarkt!

Torenkamerplan

“In de torenkamer werk ik deze week verder aan mijn eerste graphic novel, met de werktitel ‘Super’. Het wordt een mozaïekverhaal waarin verschillende personages elkaars pad kruisen in de supermarkt. Welke keuzes maken ze en wat zegt dit over wie ze zijn? Nemen ze elkaar waar? Is er contact? Zijn ze aan het einde van de dag een ander mens?

Wat mij aanzet tot dit project is mijn fascinatie voor het observeren van mensen. Fantaseren wie of wat ze zouden kunnen zijn. De supermarkt is een plek waar je volop aannames kunt maken aan de hand van hoe mensen zich gedragen, en natuurlijk wat ze kopen. Tot nu toe heb ik vooral veel geschreven en geschetst voor dit project, heel geordend en rationeel. Maar ik ben toe aan wat visueel onderzoek, waarin ik juist nìet steeds de controle probeer te houden over wat ik maak.

Tijdens mijn verblijf in de torenkamer ga ik beeldend onderzoek doen om verder te komen met mijn verhaal. Concreet wil ik een aantal grote tekeningen maken waarop simultaneïteit een rol speelt. En ik wil tekeningen maken van, en schrijven over mijn personages. Verder wil ik naar de supermarkt in Amsterdam, voor wat extra inspiratie!”