The Buddy Film Project

ma 19 jun 2017

Met o.a. regisseur Dennis Overeem en acteurs Susan Visser en Tygo Gernandt.

Tijdens The Buddy Film Project produceren gevluchte film- en televisieprofessionals uit o.a. Syrië en Iran zij aan zij met Nederlandse filmmakers de speelfilm: Welkom.

The Buddy Film Project gebruikt VondelCS als uitvalsbasis. Daarom vertellen wij graag meer over The Buddy Film project.

In augustus van 2016 werd actrice Dewi Reijs benaderd door het Nederlands Film Festival om na te denken over een project met vluchtelingen die zij aan het begin van het jaar hadden geïnterviewd. Dewi belde regisseur Dennis Overeem en vroeg hem mee te denken, Dennis zei gelijk: ‘Waarom gaan we niet een speelfilm maken?’ Met voor en achter de schermen vluchtelingen uit verschillende landen. Er werd enthousiast gereageerd en zo geschiedde.

Dennis die het project leidt ging meteen samen met Dewi aan de slag om een officiële kick off te organiseren tijdens het festival. De film moet ervoor zorgen dat er zoveel mogelijk vluchtelingen met een werkvergunning aan het werk worden gezet (en betaald worden!). Zodoende komen ze vanzelf met collega’s uit binnen-­ en buitenland in aanraking en bouwen ze als vanzelf een netwerk op zodat ze de volgende keer sneller aan het werk kunnen en zelf projecten kunnen opzetten. En omgekeerd leren de Nederlandse filmmakers heel veel over hoe het er aan toegaat in bijvoorbeeld Syrië en Iran.

Om de productie te kunnen starten, het scenario te schrijven en workshops te organiseren, zijn initiatiefnemers regisseur Dennis Overeem en actrice Dewi Reijs een crowdfundcampagne gestart die nu loopt via CineCrowd. De film zal het eindresultaat zijn van The Buddy Film Project dat in het leven is geroepen om gevluchte filmprofessionals een relevant netwerk en werk te bieden en koppelt gevluchte filmprofessionals aan Nederlandse filmprofessionals.

Nederlandse acteurs Susan Visser, Kim-Lian Van der Meij en Tygo Gernandt fungeren als ‘buddies’ en zullen zij aan zij gaan werken met hun Syrische en Iraanse collega’s. Welkom is een comedy met een lieve, geestige en bij vlagen romantische kijk op het leven van een aantal vluchtelingen, die hun leven weer op willen pakken in Nederland. De film speelt zich af in een Hollands dorp waar alles staat te veranderen. Er zijn huizen vrijgekomen voor statushouders; vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Als de plaatselijke supermarkt vijf van hen een werkplaats aanbiedt, wordt het dorp voor sommigen te klein. De film moet volgend jaar in première gaan op het Nederlands Filmfestival.

In april zat een van de filmmakers, Beri Shalmashi, in de Torenkamer van VondelCS. Tijdens haar week in de Torenkamer ging zij een tandje trager door het verhaal om zo tussen de stevige structuur dieper op de karakters in te gaan en ze meer tot leven te wekken.