In Gesprek Met: Klaske Tameling

do 27 apr 2017

Zaterdag 22 april vond de talkshow van 35 jaar Vrouw & Media plaats in VondelCS. Een avond waar bekende mediavrouwen en -mannen met elkaar in gesprek gingen over de positie van journalistieke vrouwen 35 jaar geleden en anno 2017.

Elke week gaat de redactie van VondelCS ‘in gesprek met’ een influencer op het gebied van media, cultuur en kunst. Klaske Tameling is voorzitter van Vrouw & Media en medeorganisator van het jubileum. De redactie van VondelCS ging in gesprek met Klaske over haar rol in de mediawereld.

Afgelopen zaterdag vierde jullie het jubileum van Vrouw & Media, wat is jouw rol in deze stichting?

“Sinds 2013 ben ik bestuurslid van de stichting Vrouw & Media en vorig jaar ben ik de voorzitter geworden. Deze stichting zet zich in voor de gelijke positie van vrouwen in de journalistiek. Dit is een vrijwilligersfunctie met een bestuur van 9 vrouwen, wij doen dit allemaal naast ons huidige werk. Omdat wij ons allemaal in willen zetten voor de vrouw in de media en journalistiek.”

Is het nodig om aandacht te besteden aan de vrouw in de media?

“We krijgen vaker een dergelijke vraag. De stichting begon in de jaren 80 toen slechts 1 op de 10 journalisten vrouw was. De tijd van media en journalistiek waar wij nu in leven is gelukkig heel anders. Het aantal vrouwen in de journalistiek is al veel hoger dan eerst, ongeveer 1 op de 3. Alleen de redactiecultuur is nog veelal mannelijk. Als je het hebt over aantallen zijn we al van ver gekomen, maar als we kijken naar de cultuur is er nog ruimte voor verbetering. Kortom nog genoeg reden om hier aandacht aan te besteden.”

Het bestuur van Vrouw & Media is een vrijwilligersfunctie, wat doe je hiernaast?En wat doen we online

“Hiernaast ben ik werkzaam voor de Hogeschool Utrecht: voor de School van Journalistiek en het lectoraat Crossmedia. Ik coörd
ineer o.a. de minor Future News Media. In deze interdisciplinaire minor ontwikkelen studenten van journalistiek, design, technologie en business innovatieve nieuwsproducten voor daadwerkelijke opdrachtgevers als LINDA.Nieuws, BNNVARA, RTL Nieuws en Onlane.. Daarnaast ben ik zelfstandig adviseur en projectmanager, ook op het gebied van media en innovatie. Ik ben gepromoveerd op het boek “En wat doen we online?” dat in kaart brengt hoe traditionele nieuwsorganisaties omgaan met digitalisering en de disruptie in de journalistiek. Op basis daarvan adviseer ik media op het gebied van strategie en organisatieontwikkeling.

Je bent met name actief in de crossmediale journalistiek, is dit iets waar je van jongs af aan al mee bezig bent?

“Ik zie wel heel duidelijk een rode draad in wat ik heb gedaan en waar ik mij op dit moment mee bezig houd. De samenhangende factor is diversiteit in innovatie. Wat ik hierbij belangrijk vind is om interdisciplinair te werken, met name op de vlakken van design, technologie en business. Die link zie ik ook in waar we bij Vrouw & Media voor staan, de diversiteit die noodzakelijk is om tot innovatieve producten te komen. Diversiteit qua man en vrouw binnen mediaorganisaties, maar ook een diversiteit in mensen met verschillende achtergronden en opleidingen. Ik ben opgevoed met het idee dat je als vrouw zelfstandig moet en kan zijn. Op mijn middelbare school schreef ik mijn profielwerkstuk al over vrouwen in de criminaliteit. Toen ging ik Media en Cultuur studeren aan de UvA en deed ik onderzoek naar het verschil in beleving tussen mannen en vrouwen van Jan Mulder als sidekick van Barend en van Dorp. Veel vrouwen ergerde zich aan Mulder, ik wilde weten waarom mannen daar minder last van hadden. Op één of andere manier heeft de aandacht voor diversiteit er altijd wel bij mij ingezeten.” vertelt Klaske.

Welke doelen wil je nog bereiken?

“Ik heb wel echt als streven om ervoor te zorgen dat de top van mediaorganisaties diverser wordt. Met het aantal vrouwen in de media hebben we dus al een flinke vooruitgang geboekt, alleen de doorstroom naar leidinggevende posities kan echt nog beter. Ik wil daar met de Stichting Vrouw & Media een bijdrage aan leveren.

Wie inspireert jou en van wie leer jij veel?

“Willemijn Maas (voormalig directeur van de AVRO) is een persoon waar ik heel veel van heb geleerd. Zij is ooit mijn coach geweest bij het mentorenprogramma van Vrouw & Media, waar ik in 2014 zelf ook aan mee deed. In dit programma laten jonge vrouwen zich coachen door meer ervaren vrouwen in het vak. Zij is zeker een rolmodel voor mij. Zij heeft zich bijvoorbeeld ingezet voor meer samenwerking tussen de omroepen onderling en dat is geen makkelijke klus. Dat kan nog steeds een stuk beter. En ook is zij de initiator geweest van VondelCS, een plek waar media en innovatie samenkomen. Lara Ankersmit, hoofd digitale media van de NOS en José de Vries die het NOS Lab coördineert, zijn ook met mooie dingen bezig die betrekking hebben op interdisciplinaire samenwerking en innovatie.”

Zijn er naast deze personen, ook projecten die je bewondert en waar je inspiratie vandaan haalt?

“The Cohort, een internationaal gezelschap van vrouwen die werken met online media en digitale vraagstukken. Een ander mooi project rondom Vrouwen in de Media is een podcastserie van twee BNR journalisten Petra Grijzen en Marlise Hamaker. Dit heet Expeditie Gender Gap en gaat over de verschillen tussen mannen en vrouwen. Niet alleen in de media, maar zij relateren dit ook deels aan hun eigen ervaringen bij BNR. Er zijn momenteel zoveel goede en interessante projecten van vrouwen en voor vrouwen, we zijn absoluut niet de enige!” lacht Klaske.

Hoe ziet een typische werkdag voor jou eruit?

“Ik denk dat vandaag een heel mooi voorbeeld is, ik ben nu thuis aan het werk in het hartje van Amsterdam. En net zoals veel ZZP’ers dan doen, vlucht ik een koffietentje in om weer even een change of scenery te hebben. Vanmiddag stap ik op de trein naar Utrecht waar ik nog wat afspraken heb op de Hogeschool en dan reis ik vanavond weer terug naar Amsterdam waar we een vergadering hebben met het Vrouw & Media bestuur in de OBA. Ik denk dat deze dag redelijk representatief is voor mijn dagindeling! Geen enkele dag is hetzelfde. Maar die veertigurige werkweek, als ik die haal ben ik blij, want meestal zit ik erboven.” vertelt Klaske met een glimlach.

Laatste vraag, wat zou je als advies willen meegeven aan anderen in jouw vakgebied?

“Durf met elkaar het gesprek aan te gaan over waar je vast loopt in je carrière of binnen bepaalde projecten. Zoek iemand waar je dit ook mee kunt bespreken.Het mentorenprogramma van Vrouw & Media fungeert als een soort intervisie en dat is erg waardevol.”Durf te leren van je fouten, het is niet erg als het niet lukt. Als individu, maar ook als mediaorganisatie. Het is niet erg als je een project start en dat je na drie maanden moet concluderen dat het niet of anders uitpakt, of dat je het beter had kunnen aanpakken. Wees niet bang om ook de lessons learned naar buiten te brengen: wat niet gelukt is en wat je hiervan geleerd hebt. De start-up cultuur doet dat veel beter dan traditionele organisaties. Op dit vlak kan de journalistiek nog veel leren en veel transparanter worden.