In Gesprek Met: Jamie Trenité over Studio X

do 8 jun 2017

Jamie Trenité over Studio X.

Om de week gaat de redactie van VondelCS ‘in gesprek met’ een influencer op het gebied van media, cultuur en kunst. Deze week spreken wij opnieuw presentator Jamie Trenité, in aanloop naar Studio X.

Maandag 12 juni is er weer een nieuwe editie van Studio X. Tijdens Studio X krijgen beginnende en professionele mediamakers de kans om hun online of tv-format te pitchen voor professionals. Annette de Vries (hoofd drama AVROTROS) zal de pitchers begeleiden tot de Pitch Night. Twee jaar geleden pitchte Jamie Trenité zijn format Science and the City.

Ga er volledig voor, je krijgt namelijk niet heel veel kansen.

Twee jaar geleden pitchte je jouw format Science and the City bij Studio X. Hoe zou je het format omschrijven?

”Het idee van Science in the City was dat het eindonderzoek van een jonge academicus een mijlpaal zou moeten vormen in zijn of haar carrieré en niet het laatste kunstje op weg naar een diploma. Om dat te bereiken wilden wij studenten het best mogelijke podium bieden: professionele begeleiding voor hun presentatie, een volle televisiestudio en een enthousiaste vakjury. Nu ik daarop terug kijk blijft het een heel leuk format, maar wellicht iets te veel een niche, daarom is er voor volgende formats wel ruimte voor verbetering. Maar het was het allereerste begin, dus dit format voelt nog altijd als mijn kindje. Er zat veel liefde en energie in en het deugd gewoon.”

Hoe heb je Studio X ervaren?

‘’Toen ik samen met een vriend meedeed aan Studio X had ik totaal geen ervaring. Ik was pas net klaar met mijn studie en ik had geen idee waar ik moest beginnen. Het hielp dus enorm dat Studio X vanaf het eerste moment erin geloofde en ons steunde. Het was de eerste erkenning waardoor we het gevoel kregen dat het wel eens iets kon worden. Ik wist niet precies waar het toe zou leiden, maar het begin was gemaakt.’’

Hoe heeft Studio X jullie idee verder geholpen?

‘’Eigenlijk hadden wij inhoudelijk al een helder beeld van ons format, maar hadden wij geen idee hoe wij dit moesten uitvoeren. Zie het als het opzetten van een bedrijf. Daar komen ook vele aspecten bij kijken. Een deel ben je zelf goed in en bij een ander deel heb je hulp nodig. Dit is bijna altijd zo en dus ook voor ons op dat moment.

Wat zou je willen meegeven aan de pitchers?

‘’Ga er volledig voor, je krijgt namelijk niet heel veel kansen. Laat je niet teveel beïnvloeden door mensen die zeggen dat je het niet kan of dat het te moeilijk voor je is, of dat er al zoveel soorten programma’s zijn. Men kan altijd genoeg redenen verzinnen om er niet aan te beginnen. Het probleem is alleen, als je uit angst er niet aan begint zou je zomaar later kunnen gaan afvragen wat er was gebeurd als je het toch wel had gedaan. Om die vraag te voorkomen stel ik voor af en toe wel te handelen naar je ideeën of dromen. Dan weet je het tenminste. Het ergste wat kan gebeuren is dat het mislukt, dit was uiteindelijk het geval met Science in the City, heel pijnlijk, maar niet het eind van de wereld. De kennis van dat proces gaf inspiratie voor nieuwe formats.

Wat zou je nog graag in de toekomst willen doen?

”Als ik mijn eigen programma op tv zou kunnen krijgen, een programma waar ik volledig achter sta– het format kan verdedigen voor alle mensen waaronder mezelf. Samen met een redactie intensief naar elke uitzending toe leven, dat lijkt me iets geweldigs!”

Wij spraken Jamie Trenité een aantal weken geleden ook voor In Gesprek Met. Zo vertelde hij over het programma Jules Unlimited wat hij presenteert, de hoogtepunten in zijn carrière tot nu toe en meer. Lees hier het hele artikel.

Studio X

Maandag 12 juni is er weer een nieuwe Pitch Night van Studio X waar 5 toekomstige mediamakers hun format gaan pitchen voor professionals. Wil jij er bij zijn als de nieuwe John de Mol wordt ontdekt? Reserveer dan nu alvast je kaartje!