In Gesprek Met: Beri Shalmashi

do 4 mei 2017

Stop met schrijven wanneer je nog weet hoe je verder over wilt schrijven.

Elke week gaat de redactie van VondelCS ‘in gesprek meteen influencer op het gebied van media, cultuur en kunst. Deze week spreekt VondelCS met Beri Shalmashi, de senarioschrijver van de film Welkom. De film zal het eindresultaat zijn van the Buddy Film Project.

The Buddy Film Project

Gevluchte film- en televisieprofessionals uit o.a. Syrië en Iran zullen het komend jaar samen met Nederlandse filmmakers de speelfilm: Welkom produceren.

Stop met schrijven wanneer je nog weet hoe je verder wilt schrijven.

Kun je ons meer vertellen over het scenario van Welkom?
‘Voor het scenario ben ik geïnspireerd geraakt door een supermarkt in een dorp in Friesland. Hier bevindt zich een fantastische tafel waar mensen van alle afkomsten met elkaar praten, en waar iedereen welkom is. Deze supermarkt staat haast symbool voor Nederland, waar het net zo gezellig zou kunnen zijn.’ vertelt Shalmashi.

Voor The Buddy Film Project hebben jullie via CineCrowd geld opgehaald, hoe is dit begonnen?
‘Na het ontwikkelen van het idee van The Buddy Film Project, hebben wij inderdaad het beoogde bedrag opgehaald om het project daadwerkelijk op te zetten. Alleen is er nog heel wat geld nodig om de film daadwerkelijk te realiseren.’ Het is nog mogelijk om The Buddy Film Project te steunen d.m.v. een financiële bijdrage via CineCrowd.

Wist je altijd al dat je scenarioschrijver wilde worden?
‘Van jongs af aan was ik bezig met het schrijven van verhalen. Toen ik ontdekte dat er een studie is voor scenarioschrijven heb ik me meteen aangemeld aan de Nederlandse Filmacademie, ik werd op mijn 19e toegelaten. Toen vond ik al dat scenario het fundament is van een film en dat vind ik nog steeds.

Bij the Buddy Film Project krijg ik gelukkig genoeg vrijheid van de regisseur om het scenario te schrijven en mijn eigen verhaal in tact te houden.’ vertelt Shalmashi tevreden.

Welke projecten wil je nog graag uitvoeren in de toekomst?
‘Wat bovenaan staat is de verfilming van Kader Abdolah’s boek Het huis van de moskee. Het boek gaat over een familie in Iran tijdens de machtsgreep van Ayatollah Khomeini in 1979, toen het land een Islamitische Republiek werd. In Nederland zijn er ruim 300 duizend exemplaren van verkocht. Het is een prachtig, universeel verhaal.’

Hoe ziet een typische werkdag voor jou eruit?
‘Dit verschilt per dag, aangezien ik zelf bepaal waar ik werk. Ik heb samen met 20 andere schrijvers een kantoor waar ik vaak zit. Maar het kan ook zo zijn dat ik tot half twee ’s middags in mijn joggingbroek op de bank zit te typen. Alhoewel ik graag ’s voor het avondeten het meeste werk af wil hebben, lukt dat zelden.’ vertelt Shalmashi lachend.

Welk advies wil je toekomstige (scenario)schrijvers meegeven?
‘Als je aan het schrijven bent moet je stoppen wanneer je nog weet hoe je verder wil schrijven. Zo voorkom je dat je jezelf vast schrijft. Wanneer je dus nog wel veel in je hoofd hebt kun je beter je laptop dichtslaan en er de volgende dag mee verder gaan. Dit geeft ook meer ruimte om nog na te denken over het verloop van het verhaal.’ legt Shalmashi uit.

Op vrijdag 12 mei organiseert CineCrowd de workshop succesvol crowdfunden voor film. Crewleden van the Buddy Film Project zullen tijdens de workshop aanwezig zijn om alle ins & outs van crowdfunden te vertellen. Kaarten zijn nog verkrijgbaar.