Fieke de Boeck

do 27 jul 2017

Ik denk dat we inhoudelijk dit jaar een grote sprong hebben gemaakt!

In Gesprek met Fieke de Boeck.

Om de week gaat de redactie van VondelCS ‘in gesprek met’ een inspirator op het gebied van media, cultuur en kunst. Deze week spreken wij met radiomaker en fotograaf Fieke de Boeck. De dame die de Opium TorenkamerEXPO organiseert.

Ik val meteen met de deur in huis. Dit jaar was het de derde editie van de Opium TorenkamerEXPO. Was het een succes?

“Ja. Dat denk ik wel. Vooral inhoudelijk heeft het een grote slag gemaakt. De eerste editie van de Opium TorenkamerEXPO was vooral ‘gewoon leuk’ om te doen. Het was zeker geslaagd maar inhoudelijk kon het naar een hoger niveau. Tijdens de tweede expositie hebben wij een curator (Martijn Nekoui – red.) aangesteld. Dit zorgde al voor een sterkere lijn, maar dit jaar met Aynouk Tan als curator hebben we echt een grote inhoudelijke slag gemaakt.”

“Samen met Aynouk Tan en Studio Knol (design bureau – red.) hebben wij een helder concept bedacht; een fluor groen fysiek internetlandschap. het werk van 60 kunstenaars moest tot een kloppende expositie worden gemaakt. Wat er voor zorgde dat sommige kunstenaars concessies moesten doen door bijvoorbeeld hun werk aan een groen vlak te hangen. Werk van zestig kunstenaars is ook niet niks dus ik denk dat je daar niet aan ontkomt.“

Een kunstwerk hoeft van mij niet per se mooi te zijn.

Het thema dit jaar was de constante aanwezigheid van internet om ons heen. Hoe denk jij dat dit van invloed is op kunst in het algemeen?

“Nou ik denk wel dat het onze perceptie of aandachtsspanne verandert. Iets waar in de kunstwereld nog niet heel veel op ingespeeld wordt, musea vragen toch een behoorlijke spanningsboog Maar het duurt vast niet lang voordat dit ook gaat veranderen. Ik denk ook wel dat de kunst helemaal ‘om’ gaat. En dat bedoel ik in een zin van dat ook exposities en musea zich daaraan moeten aanpassen.

Dit is dus al de derde editie van de Opium TorenkamerEXPO. Hoe is het nou om zo een groot evenement te organiseren? Want je hebt met veel mensen te maken.

“Achteraf denk je wel eens ‘dit doe ik nooit meer’, maar het is ontzettend leuk om te werken met zulke creatieve geesten.” Creatief maar daardoor niet altijd even georganiseerd, voegt Fieke toe. “Dat kan niet altijd iedereen waarderen. Ik moet er eigenlijk altijd wel om lachen. Achteraf is alles toch op tijd af gekomen en dan kijk je er met veel voldoening op terug.

Heb je een favoriet? Of is er een kunstwerk dat je van afgelopen tijd nog wel zal bijblijven?

“Moeilijk natuurlijk omdat het werk zo divers is, als ik echt moet kiezen, is het toch wel ‘Het boomhuttenmeisje’ Tessa Hendriks. Zij is namelijk niet alleen een boomhuttenkunstenaar, maar ook een communitykunstenaar. Zij betrekt het publiek bij haar kunst, gaat met ze in gesprek en zo probeert ze een kleine droomwereld te creëren. Al is het maar voor heel even“

“Ik vind het heel belangrijk dat een artiest een achterliggende gedachte achter een kunstwerk heeft. Een kunstwerk hoeft van mij niet per se mooi te zijn. Ik vind het ontzettend tof dat zij met haar werk mensen bij elkaar brengt en de rust neemt om met elkaar in gesprek te gaan.”

Waar let je nou op als je kunstenaars selecteert voor de Torenkamer?

“Als eerste kijk ik naar portfolio. Ze moeten al een beetje hun weg hebben gevonden. Een eigen stijl of richting. Ten tweede kijk ik of ze een goed plan hebben voor de week in de torenkamer. En natuurlijk moet het ook allemaal in de torenkamer passen. Zo groot is de kamer nou ook weer niet natuurlijk!”

Volgend jaar nog een keer? Editie 4?

“Jazeker, als het aan mij ligt wel!”

Wat voor kunstenaar zou je nog graag in de Torenkamer willen hebben?

“Nou daar moet ik even goed over nadenken hoor. Vaak zijn het dingen waar je niet zo één, twee, drie aan denkt. Uh…. Daar moet ik nog op terugkomen.”

En als je nou geen restricties zou hebben qua budget of ruimte. Wat zou dan je grootste droom zijn met Opium TorenkamerEXPO?

“Oh! Dat weet ik wel. Dan zou ik met een truck, die we dan ombouwen tot een mini-expositieruimte het land wel willen rondreizen, langs verschillende torens. Daar kunnen we dan steeds een pop-up Opium TorenkamerExpo organiseren. Wie weet in de toekomst…”

Wil je meer weten over de Opium TorenkamerEXPO? Klik dan hier om de #terugblik te bekijken.