Docking Station bij VondelCS

di 9 mei 2017

Samenwerking fotografieplatform Docking Station en VondelCS

VondelCS, het Media & Cultuur LAB van AVROTROS in het Vondelpark, is vanaf deze week een jaar lang uitgebreid met een ‘hubble’ waar telkens drie wekenlang een andere internationale fotograaf in verblijft. Het 100% duurzame huisje van 9m2 bij VondelCS is een initiatief van Docking Station.

Lidy klein Gunnewiek, directeur VondelCS legt uit: “De eerste gast is Terje Abusdal uit Noorwegen. Hij werkt hier de komende drie weken. De verhalen die de fotografen willen vertellen tijdens hun verblijf hebben altijd een maatschappelijke relevantie. Deze samenwerking sluit goed aan bij VondelCS, omdat wij graag een podium bieden aan talent.”

Het fotografieplatform Docking Station brengt de Dockers (zo worden de fotografen genoemd) in contact met meerdere experts uit hun creatieve netwerk, zij helpen hen om het sociaal geëngageerd verhaal onder de aandacht te brengen bij een groot publiek. Het komende jaar organiseren VondelCS en Docking Station verschillende gezamenlijke evenementen. Houdt hiervoor onze agenda in de gaten.

Docking Station

“De wereld zit vol met interessante visuele verhalen die ons anders naar de wereld kunnen laten kijken. Dat deze verhalen ons vaak niet bereiken, komt doordat fotografen vaak niet weten hoe zij hun beelden kunnen smeden tot een helder samenhangend geheel en welke media en kanalen zij hiervoor kunnen gebruiken. Veel waardevolle verhalen blijven hierdoor liggen, verstoffen of – nog erger – worden vergeten. Daar willen we met Docking Station verandering inbrengen.” Aldus Marga Rotteveel een van de oprichters van Docking Station.

Eerste bewoner Terje Abusdal


Terje Abusdal (Noorwegen) heeft een duidelijke stijl met humor. Abusdals manier van fotograferen is intrigerend en ‘outside the box’; zijn werken vangen onmiddellijk de aandacht van de kijkers, maar bij nadere bestudering vertellen zijn werken allemaal een verhaal. Hij volgt zijn eigen pad en richt zijn camera op locaties en gebeurtenissen die velen niet zouden opmerken. Tijdens zijn verblijf in de hubble bij VondelCS focust hij zich op visual storytelling over the Forest Finns. Dit was een etnische immigranten groep die zich in de 17de eeuw vestigde in de bossen tussen Noorwegen en Zweden.

 

The Forest Finns

Dit was een etnische immigrantengroep die zich in de 17de eeuw vestigde in de bossen tussen Noorwegen en Zweden. Van de eeuwenoude cultuur is vandaag de dag nog maar weinig over. Toch voelen steeds meer mensen zich een Forrest Finn. Met zijn project bevraagt Absudal thema’s als identiteit, migratie en wat het maakt dat we ons ergens onderdeel van voelen of niet.