Docker Dario Bosio

do 16 nov 2017

Elke drie weken bewoont een internationale fotograaf de Docking Hub, voor een jaar lang. Italiaan Dario Bosio neemt deze keer de eer.

Docking Station

Bij VondelCS bevindt zich een zogenaamde hubble, een mini huisje van 9 m2 dat 100% duurzaam is. Maar wie zit er in dit mini huisje? Drie wekenlang werkt een fotograaf met een verhaal hier. De verhalen die de fotografen vertellen, hebben altijd een maatschappelijke relevantie.

Begin 2017 is Dario etnografisch gaan fotograferen en wil het stereotype beeld van migranten doorbreken.

Op initiatief van Docking Station krijgen internationale fotografen, ook wel de Dockers genoemd, de kans om in hartje Amsterdam hun werk te tonen. Jaarlijks nodigt de organisatie een handje vol veelbelovende fotografen uit. Daarnaast brengt het fotografieplatform ze in contact met meerdere experts uit hun creative netwerk om zo het sociaal geëngageerde verhaal onder de aandacht te brengen bij een groot publiek. Bovendien kunnen de fotografen zich op deze manier verder ontwikkelen bij hun project. De hubble verplaatst zich ieder jaar naar een andere plek, deze keer was het de beurt aan het Vondelpark.

Dario Bosio

Ditmaal gaat de Italiaanse fotograaf Dario Bosio de nieuwe bewoner worden. Van 20 november tot 10 december eet hij er, slaapt hij er, maar vooral: toont hij zijn foto’s met het persoonlijke verhaal er achter. Dario heeft naast een journalistiek studie gedaan te hebben, ook geleerd hoe visuele antropologie en documentatie het best tot zijn recht komt. Zijn kennis over etnografische fotografie wil hij overbrengen op andere mensen middels het tentoonstellen van zijn foto’s.

Of Hopes and Borders

Hij is bezig aan zijn werk Of Hopes and Borders, dat gaat over gestrande migranten in Ventimiglia in Italië. Dario is opgegroeid bij de plaats die vlak naast de grens in Frankrijk ligt en inmiddels een belangrijk punt vormt voor de migratie route voor mensen uit Afrika en het Midden Oosten om door te gaan naar Frankrijk of het Verenigd Koninkrijk. De grensbewaking is sinds 2014 flink aangescherpt, waardoor honderden migranten gestrand zijn in Ventimiglia. Begin 2017 is Dario etnografisch gaan fotograferen en wil het stereotype beeld van migranten doorbreken, namelijk geen beelden tonen van migranten in nood. Hij creëerde in samenwerking met deze migranten een visuele taal en nodigt daarmee de kijker uit om met een andere blik naar het onderwerp te kijken.