Najat el Hani

do 29 jun 2017

Najat el Hani exposeert nu ook bij VondelCS met het project 'The Freedom Of Stories'.

Najat el Hani is een cultureel antropoloog, docent en fotografe. Met haar project The Freedom Of Stories vertelt ze de visie over vrijheid van de lokale burgers uit het Midden-Oosten en Noord Afrika. In VondelCS exposeert Najat tot 7 juli een selectie van foto’s die zij en andere fotografen hebben gemaakt.

In hoeverre lijken ‘wij en de verre medemens’ nou eigenlijk op elkaar?

Cultureel antropoloog Najat el Hani reist sinds 2010 door het Midden-Oosten en Noord Afrika om lokale verhalen over vrijheid te verzamelen. Om aan deze bijzondere verhalen te komen probeerde zij zo dicht mogelijk bij het onderwerp te komen. Dit hield in dat Najat in Petra (Jordanië) bij de bedoeïenen mierzoete thee dronk in een donkere grot, een kijkje nam bij de underground rap scene in Rabat (Marokko) en de Palestijns/Israëlische vredesbewegingen in Jeruzalem leerde kennen. Deze ongekende verhalen legde ze in schrift en op beeld vast. Om door de lens van de betrokkenen te spreken werkte ze samen met vijf lokale fotografen uit het ‘oosten’ en vijf Nederlandse fotografen om hun perceptie op vrijheid vast te leggen. In de mobiele expositie The Freedom of Stories worden deze serie foto’s momenteel op diverse locaties geëxposeerd, waaronder VondelCS.

The Freedom Of Stories

De afgelopen decennia lijkt de ‘Arabische wereld’ steeds meer in opspraak te komen; de politieke onrust, economische onstabiliteit en sociale ongelijkheid. Maar wat heeft deze regio nog meer te bieden en in hoeverre lijken ‘wij en de verre medemens’ nou eigenlijk op elkaar?
In The Freedom of Stories delen tien professionele fotografen, afkomstig uit het Midden-Oosten, Nederland en Noord Afrika hun visie op vrijheid. De missie van The Freedom of Stories is om jonge fotografen door middel van visuele storytelling te empoweren en een artistieke stem te geven. Binnen dit project staat de vrijheid van storytelling centraal als een krachtig instrument voor constructieve vredesopbouw en conflict transformatie. Met het delen van deze beeldende verhalen willen we bijdragen aan het doorbreken van stereotyperingen en reduceren van vooroordelen tussen het ‘oosten en het westen’.

Fotografen

Dit project had niet tot stand kunnen komen zonder het de bijdragen en inzet van de volgende fotografen:

Murad Abaza (Jordanië), Yin Mok (Nederland), Inbal Drue (Israël), Carol & Saskia Maarsen (Nederland), Zakaria Ait Wakrim (Marokko), Khadija Ad-Dahbi (Nederland), Mehdi Lyoubi (Marokko), Mohsin Amdaouech (Nederland), Sameh Dwikat (Palestina), Aura Jgamadze (Nederland/Finland) en Elles Steinvoorte (Nederland).

The Freedom of Stories is een conceptuele productie van Project- en Adviesbureau Kasbah Neuf.