Vondel College: Alles over podcasts

7 december 2017

17:00 - 19:00

Tijdens dit Vondel College kom je ALLES te weten over podcasting

Podcasts waren toch die nerdy radioprogramma’s waarin mensen kletsten over onnozelheden? Al lang niet meer! De podcast is on fire en al enige tijd bezig met een revival. Zo heeft elke niche al een eigen programma.

Na het college weet jij wat er allemaal voor nodig is om een succesvolle podcast op te zetten.

Het begon allemaal tien jaar geleden met Steve Jobs. Hij voegde toen de podcast feature toe aan iTunes en noemde het de nieuwe generatie van radio. Podcasting was een soort radio alleen dan fijner. Je kon de podcasts namelijk downloaden en luisteren wanneer je wilde. Een megasucces was het niet. Misschien weet je het nog wel, het downloaden was een gedoe en de kwaliteit wisselde sterk.

De laatste tijd wordt de podcast juist steeds populairder. Waarschijnlijk omdat luisteraars zelf willen bepalen wanneer zij luisteren, dit is een van de redenen waarom Netflix zo succesvol is. Daarnaast is de techniek aanzienlijk verbeterd. En niet geheel onbelangrijk, het is best wel simpel en goedkoop om een podcast te maken.

Sprekers

Anne Janssens, een van de oprichters van Dag en Nacht media. Dag en Nacht Media is een platform voor Nederlandse podcasts. Naast hun eigen podcasts helpen zij graag iedereen die een podcast wil maken.

Tom van ’t Einde, is verslaggever bij EenVandaag. Hij werkte eerder bij de Stentor, RTV Oost en WNL. Tom is bezig om zelf een podcast op te zetten, hij kan je dan ook van alles vertellen over dit creatieve proces.

Lamyae Aharouay, presenteert de podcast Haagse Zaken. Lamyae Aharouay is een Nederlands journaliste, presentatrice en columniste. Ze is sidekick in het ochtendprogramma van BNR Nieuwsradio en was daar van 2012 tot 2017 ook redactrice. Ook schrijft ze voor andere media en ze is af en toe te gast in televisieprogramma’s, waaronder De Slimste Mens en De Wereld Draait Door.

Wibo Dijksma, werkt bij de AVROTROS als samensteller bij NPO Radio 2 en eindredacteur van de Radioring. Hij maakt een podcast genaamd FabFourcast, over de Beatles.

Rosa van Toledo, is een van de makers van Echt gebeurd, een podcast waarin mensen bijzondere verhalen vertellen over iets wat ze zelf hebben meegemaakt.

Interview met:

Elger van der Wel, ken je misschien van de podcast Rush Talk van numrush.nl. Daarnaast schrijft Elger een column over innovatie in de journalistiek en in de media.

Kaarten:

Voorverkoop en aan de deur: € 5,-
CJP: gratis

CJP’ers mogen gratis Vondel College bezoeken. Onder de 30 en nog geen CJP-pas? Een CJP kost € 17,50 per jaar en biedt vele voordelen op. Meer weten over CJP? Klik hier.

Bijwonen