Talkshow ‘Heb je een boze moslim voor mij?’

5 april 2018

19:30 - 23:00

Hoe de journalistiek inclusief kan worden gemaakt is het onderwerp van deze interessante avond.

Op donderdag 5 april om 19.30 wordt het boek ‘Heb je een boze moslim voor mij?’ gepresenteerd. In een live talkshow praten een aantal geïnterviewden uit het boek over hoe de journalistiek inclusief kan worden gemaakt.

Wat betekent het voor het nieuws als alle nieuwsmakers op elkaar lijken? Welke verhalen missen we daardoor als publiek? In ‘Heb je een boze moslim voor mij?’ onderzoeken de auteurs de blinde vlek van actualiteitenmedia. Met ruim vijftig journalisten, opiniemakers en deskundigen nemen zij de redactiecultuur en de journalistieke manier van werken onder de loep. Uniek, want nog nooit spraken zo veel journalisten zich openlijk uit over hun ervaringen op de nieuwsvloer en deelden ze hun ideeën over inclusieve journalistiek. Auteurs Papaikonomou en Dijkman volgden ook twee jaar lang de redactie van het online platform De Correspondent in haar zoektocht naar meer diversiteit. Wat komen zij tegen op hun zoektocht en wat kunnen actualiteitenredacties daarvan leren?

“De nonchalance waarmee mediaorganisaties nog steeds accepteren hoe eenzijdig ze zijn en berichtgeven, is stuitend. De auteurs leggen mechanismen bloot waar iedere redactie zich wat van moet aantrekken.” – Joris Luyendijk (schrijver en journalist)

Zoë Papaikonomou (1982) is een onderzoeksjournalist en mediadocent. Na een studie Geschiedenis en Arabisch werkte zij als nieuwsverslaggever bij de Amsterdamse stadszender AT5 en als hogeschooldocent Journalistiek.

Annebregt Dijkman (1979) is adviseur en onderzoeker, gespecialiseerd in radicalisering en gewelddadig extremisme. Ze is opgeleid als docent islam en organisatieantropoloog.

“Als je de wereld vaak genoeg door de ogen van witte heteromannen bekijkt, zal je als persoon van kleur, vrouw of LHBTI’er gaan geloven dat er iets mis met je is. We hebben andere ogen nodig als we niet langer een eenzijdige incomplete wereld willen zien.” – Tofik Dibi (schrijver)

Programma

De avond zal beginnen met een interview met de auteurs, gevolgd door een talkshow in twee delen over inclusieve journalistiek. Daarin zal worden gepraat over beeldvorming, netwerken, redactiecultuur en leidinggeven met de volgende gasten:
– Selli Altunterim, eindredacteur NOS/NTR
– Sharid Alles-Uppelschoten, programmaleider FunX
– Laïla Abid, freelance journalist/oud-presentator NOS Journaal
– Hassan Bahara, Volkskrant
– Joris Luyendijk, schrijver en journalist
– Ibtisam Harrak, FunX (voorheen KRO-NCRV)
– Wilson Boldewijn, TelegraafVNDG
– Mark Deuze, hoogleraar UvA
– Reza Kartosen-Wong, mediawetenschapper

De presentatie van de avond zal in de handen zijn van de sounder van het platform, Diversity Rules, Janice Deul. Esma Choco, auteur van Moslim Unlimited presenteert de talkshow.

19.30 – 20.00: Inloop
20.00 – 20.15: Start programma en welkom
20.15 – 20.30: Interview met auteurs
20.30 – 21.30: Talkshow
21.30 – 23.00: Netwerkgelegenheid en signeren boek

Aanmelden is verplicht en kan via marketing@aup.nl.