Opera Sessions: La Bohème

30 november 2017

20:00 - 21:30

Maar heel weinig opera's worden zo vaak uitgevoerd als La Bohème

Tijdens Opera Sessions kom je op een toegankelijke en speelse manier meer te weten over opera. Het is: ogen dicht, oren open en het drama binnen laten komen. Calmer Roos is de operagids van de avond, hij vertelt, speelt voor en laat je tenslotte luisteren naar bijzondere, geestige en ontroerende fragmenten. Als het werkt, zit je in het stuk, en blijft het stuk ook in jou zitten.

Deze keer is La Bohème aan de beurt (het is vanaf 1 december te zien en horen bij De Nationale Opera). Deze hit van de nog jonge Giacomo Puccini oefent al meer dan een eeuw een magische werking uit op het publiek. Werkt de betovering ook op jou? In Opera Sessions kom je er achter.

La Bohème

Puccini wilde verismo – het ‘echte leven’ naar het podium gehaald, met eigentijdse karakters en sociale kritiek – maar ook: menselijk drama, en veel daarvan. Verismo vond hij in de roman Scènes de la Vie Bohème, een adembenemende blik in de lagere regionen van de art-scene van negentiende-eeuws Parijs, en het drama voegden hij en zijn librettisten toe. In la Bohème volgen wij een onweerstaanbare vriendengroep in hun soms wanhopige, soms vrolijke strijd om het kunstenaarsbestaan, tot de dood ontijdig inbreekt in hun wereld van vroege twintigers.

Tijdens Opera Sessions vragen we ons zaken af als:

– hoe krijgt Puccini ons te pakken? Wat zijn zijn middelen, en hoe kruipt hij in je hoofd met zijn muziek?

– waarom moeten vrouwen met minnaars toch altijd dood in negentiende-eeuwse opera’s? Slechte vrouwen mogen blijven leven, als ze hun kleren maar aanhouden, maar waag het niet om lief te hebben als opera-heldin…

– hoe vero (waar) was het verismo van Puccini eigenlijk? De geliefde karakters bestaan in drie werelden: in de opera, in de roman, en in het echt. We zien hoe de bitterste kanten van de Parijse demi-monde van 1840, de sociale frictie en de economisch gedreven semi-prostitutie in de opera worden weggepoetst.

Kaarten:

Tickets zijn te koop voor € 6,-

Bijwonen