Future LAB

19 februari 2018

17:45 - 22:00

Maak je geest klaar voor space

Future LAB toont een blik op de toekomst. Tijdens het avondprogramma komen meerdere fascinerende sprekers op het podium. Zij delen niet alleen hun toekomstvisie maar laten deze veelal ook zien.

Hoe zal muziek er over 20 jaar uitzien? Hoe overleef je de reis naar Mars? En kunnen wij niet iets leren van de vluchtelingen? Tijdens Future LAB leer je ruimteverrijkend denken op aarde and beyond!

DIGEST THE FUTURE  – Een astronomisch avondmaal – SPACE

Future LAB begint de avond met een buitengewoon diner. Bij dit exclusieve diner, waar fascinerende denkers en makers uit o.a. wetenschap, filosofie, journalistiek, kunst en de sociale wetenschappen over de tech revolutie reflecteren, kunnen slechts een gelimiteerd aantal gasten aanschuiven. Dus wees er snel bij! Kosten voor het diner zijn € 30,- incl. drankje.

Over Digest the Future

De tech revolutie. We zitten er midden in. Althans, de tech ontwikkelingen razen voort en de kenniskloof tussen de wetenschap en de mens wordt steeds groter.

Petra Ardai (documentaire theatermaker & directeur van SPACE) en dramaturge Marieke Nooren nodigen voor Digest the Future bevlogen mensen uit verschillende disciplines uit om samen over dit urgente, veelgelaagde en boeiende thema te reflecteren. Ardai en Nooren kiezen voor een theatraal narratief om deze spannende avond vorm te geven.
Zo ontstaat er een gezamenlijk verhaal waarin de grenzen van de (denk)wereld verlegt kunnen worden. Deze avond is de pilot van de serie Digest the Future.

De tafelgasten voor de pilot editie bij Future LAB zijn:

Philippe Schoonejans (ruimtevaart, robotica) Lina Issa (antropologie, kunst, inclusiviteitsdenken) Firoez Azarhoosh (wiskunde, maatschappelijk ondernemen, migratie en vluchten) Janneke Stegeman (theologie, GeNOT) Marilyn Parris (ondernemen, gastronomie en mode), Damiaan Denys (psychiatrie en filosofie angst en controleverlies,) Richard van der Laken (What Design can do) Bart de Vrees (Geräuschmacher) en Chris  Keulemans (journalistiek, literatuur, global human discours) die deze avond co-modereert.

Aanwezig zijn

Klik hier om te reserveren voor Digest The Future. Zorg dat je op tijd aanwezig bent, de deuren zijn tijdens het diner namelijk gesloten.

Line up avondprogramma

Future TALK – Mensen op Mars door Joris van Casteren
Als het aan twee Nederlandse ingenieurs ligt, wonen er vanaf 2027 vier mensen op Mars. Dit viertal, dat om de twee jaar versterkt wordt door vier volgende pioniers, zal daar ook sterven, want terugkeren per raket naar aarde is technisch nog niet mogelijk. Toen Joris van Casteren in 2013 hoorde over dit onwaarschijnlijke project, Mars One, was hij direct gefascineerd. Hij begon gesprekken te voeren met de oprichters, talloze kandidaten in binnen- en buitenland, wetenschappers en andere deskundigen.

Kolonisatie van de planeet Mars is niet langer een illusie, realiseerde hij zich; maar het idealisme en de hoogmoed waarmee het project gepaard gaat, verrasten hem zeer.

Van Casteren reisde de wereld rond op zoek naar avonturiers die betrokken zijn of willen zijn bij Mars One en naar locaties die een rol hebben gespeeld in het warrige beeld dat door de eeuwen heen van Mars heeft bestaan: van het observatorium in Arizona van Percival Lowell, die kanalen op de planeet meende te zien, tot de burcht buiten Praag waar de roemruchte ontmoeting tussen Johannes Kepler en Tycho Brahe plaatsvond. Mensen op Mars, geschreven in Van Casterens bekende, door verwondering en droge humor gekenmerkte schrijfstijl, is een even komisch als onthutsend boek over een duizelingwekkende doorbraak die op handen is. In Future Lab zal de auteur meer vertellen over de toekomstige kolonisatie van de planeet en hoe Mensen op Mars tot stand kwam.

Joris van Casteren

Joris van Casteren (1976) is auteur van Lelystad (2008), dat onder meer werd genomineerd voor de Ako Literatuurprijs. Eerder verschenen van hem onder meer de reportagebundels Requiem voor een pitbull (2007) en De man die 2 1/2 jaar dood lag (2003). Zijn spraakmakende portretten van nog levende vergeten dichters en schrijvers publiceerde hij in In de schaduw van de Parnassus (2002) en Zeg mijn lezers dat ik doorschrijf (2006). In 2013 verscheen Het been in de IJssel, een meeslepende queeste naar de eigenaar een menselijk onderbeen dat in 2005 in de IJssel werd gevonden. In zijn recentste boek, Een botsing op het spoor (2017), reconstrueert hij de macabere gebeurtenis van maandag 28 november 2017, toen een moeder en haar dochter met hun vijf honden bij Nijmegen voor de stoptrein Nijmegen-Cuijck gingen staan. In 2015 verscheen Mensen op Mars, waarover hij in Future Lab zal vertellen.

Future TALK – Cosmos Sounds door Asko Schönberg

Hoe klinkt muziek in de toekomst als we onze thuisplaneet verlaten en Mars gaan koloniseren? Met welke materialen, voorwerpen en instrumenten maken we 400 miljoen kilometer van huis muziek?
In onze lange afwezigheid zullen aardse muzikale wetten vervagen en ontstaan nieuwe muzikale mogelijkheden. De reis begint bij VondelCS waar wij dagdromen over nieuwe vergezichten. De gitaar als ultiem on the road instrument mag natuurlijk niet ontbreken. Met zijn adem brengt Raphael Vanoli de snaren in kosmische trilling, terwijl Fedor Teunisse zijn huiskamerinterieur als inspiratiebron gebruikt en Koen Kaptijn in de compressiekamer van zijn trombone duikt.

Asko Schönberg

De musici van Asko|Schönberg,  toonaangevend ensemble voor nieuwe muziek, zijn gespecialiseerd in het uitvoeren van 20ste- en 21ste-eeuwse muziek. Samen met componisten en andere makers onderzoeken en creëren ze nieuwe muzikale en theatrale vormen, technieken en (on)mogelijkheden, wat leidt tot spannende vondsten en presentatievormen. Vanavond zijn van het ensemble slagwerker Fedor Teunisse en trombonist Koen Kaptijn aanwezig, samen met gitarist/componist Raphael Vanoli. Sound-artiest Vanoli verdiept zich al jaren in het microscopisch klankuniversum van zijn instrument. Voor Asko|Schönberg schrijft hij een nieuw stuk dat op 22 februari in première gaat.

Future TALK – Mars en de rol in sience fiction door Rik Spanjers

Spanjers presentatie richt zich op de verbeelding van Mars in science fiction romans zoals John Carter of Mars (1912), The Martian Chronicles (1950), The Mars Trilogy (1993) en The Martian (2011). Wat zeggen deze verhalen over Mars over onze omgang met de eigen planeet? Is de rode planeet de redder van de mensheid, of toont hij ons slechts onze tekortkomingen?

Rik Spanjers
Rik Spanjers is docent Moderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en Universiteit Utrecht. Daarnaast rondt hij momenteel een proefschrift af over de verbeelding van de Tweede Wereldoorlog in stripboeken en was hij betrokken als onderzoeker bij de tentoonstelling Cool Japan in het Wereldmuseum. In zijn nieuwe onderzoek richt Spanjers zich op de manier waarop verhalen over ons verleden en onze toekomst in elkaar kunnen grijpen.

Future music – Human 2.0

Human 2.0 is een progressieve art-rockband uit Rotterdam. De band bestaat uit zanger/pianist ’Robin Coops’, gitarist/geluidskunstenaar ’Eric Magnée’, bassist ’Willem de Booij’ en Drummer ’Robin Eggers’. Samen focussen zij zich op het creëren van een muzikale totaal ervaring waarin verhaal en muziek naadloos met elkaar verbonden zijn. 

Met het aankomende debuut album willen zij de luisteraar meenemen op een reis door de tijd, waarin ze inzoomen op de technologische ontwikkelingen in onze samenleving. Een doorlopend en altijd evaluerend proces waar we in ons dagelijks leven veel mee te maken hebben.

Deze avond geeft human 2.0 in een semi akoestische setting een kleine preview van het album dat halverwege 2018 zal uitkomen!

Denk bijvoorbeeld aan hoe onze levens zijn veranderd toen het internet werd geïntroduceerd en hoe afhankelijk we er nu van zijn geworden. Wat doet het eigenlijk met een mens om in een wereld te leven waarin iedereen altijd bereikbaar is en urenlang vastgekluisterd zit aan een scherm? Is het in de toekomst nog wel mogelijk om de virtuele wereld te onderscheiden van de werkelijkheid? Hoeveel beslissingen maken wij straks zelf nog met machines die steeds intelligenter worden? Hoe communiceren wij als mensen met deze nieuwe vorm van intelligentie? En wat heeft dit alles dan weer voor invloed op onze idealen en ambities?

Kaarten

Future LAB is gratis te bezoeken, meld je wel aan want VOL = VOL.

Bijwonen